L’alcalde de Borriol, Silverio Tena, explica que la pedra en sec està molt arrelada a Borriol i per això, “que es presente aquesta línia de subvencions ací és un orgull”

El conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, ha visitat Borriol per presentar la línia de subvencions per a actuacions de catalogació, promoció, conservació i restauració de béns patrimonials de pedra en sec. Silverio Tena, alcalde de Borriol ha agraït la seua presència i ha celebrat aquestes subvencions que “ajudaran a donar visibilitat a una tècnica tan important per al nostre territori”.

A més a més, també s’han lliurat els diplomes als paredadors de pedra en sec de Borriol per la seua trajectòria vital i la seua tasca basada en el treball amb la tècnica de pedra en sec, la qual va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 28 de novembre per part de la UNESCO. Els homenatjats han sigut: Vicent Soler Montañés, Colau Falomir Falomir, Benjamín Barberà Renau, Vicent Vilarrocha Falomir, Vicent Bernad Fornals, Jacinto Ramos Falomir, José Pallarés Babiloni. Enrique Falomir Falomir, Bartomeu Balaguer Falomir, Emilio Valls Balaguer, Vicent Llorens Edo, Pasqual Batalla Traver i Vicent Linares Babiloni.

“Borriol té una llarga història en relació amb la pedra en sec com s’ha pogut comprovar a l’entrega de premis, ja que a banda dels llauradors i pastors, hi va haver, i encara actualment hi ha alguns, arregladors de pedra o paredadors especialitzats, és a dir, professionals dedicats només a la pedra seca. Per això, que es presente aquesta línia de subvencions ací, és un orgull”, ha explicat Tena.

Jornades de Pedra Seca

Compromís per Borriol des de l’equip de Govern de l’Ajuntament ha volgut reivindicar aquesta tècnica i, per aquest motiu, va col·laborar amb l’Associació Cultural Amics del Patrimoni de Borriol en l’organització de les primeres jornades de Pedra Seca a la localitat. Les activitats es van realitzar del 9 a l’11 de novembre de 2018 i van consistir en xerrades al saló de plens del consistori, tallers pràctics i visites guiades pel terme.

El regidor de Medi Ambient i Agricultura, i Urbanisme, Simó Francisco, considera aquestes jornades fonamentals perquè facen valdre uns oficis, una cultura i un patrimoni “molt nostres”, i ha indicat que espera “que tinguen continuïtat perquè moltes més veïnes i veïns puguen conéixer la tècnica de pedra en sec”, “A Borriol, hi ha un variat patrimoni material, però sobretot, hi ha un important i valuós patrimoni immaterial, constituït pel bagatge de coneixements i procediments tradicionals que s’han anat transmetent durant segles, i que volem que no es perda”, ha conclòs.