Aquesta vesprada s’ha constituït el Consell de Cultura i Patrimoni de Borriol, amb un èxit de convocatòria i assistència dels participants,  que ha estat presidit durant aquesta reunió inicial per l’alcalde de la localitat, Silverio Tena, el qual ha delegat les seues atribucions d’ara endavant en el regidor de Cultura, Manuel Gonzalbo, que s’encarregarà de presidir les properes convocatòries del Consell. Tena ha assenyalat que “és una satisfacció per al present equip de govern haver obtingut una resposta tan positiva dels professionals del món de la cultura, que han demostrat avui un gran interés en col·laborar amb l’Ajuntament per recuperar el patrimoni malmés i posar en marxa una xarxa cultural local amb condicions. Tenim una bona oportunitat per posar en vàlua tot aquest suport humà per dur a terme molts projectes en matèria cultural que la ciutadania ens demanda contínuament”.

El Consell de Cultura i Patrimoni estarà composat per Henri Bouché, Rosa Agost, Vicent Falomir, Joan Serafí Bernat, M. Carmen Falomir, Agustí Agut, Merxe Martínez, Àngel Albert, Simón Francisco, Francisco Delcampo, Josep Cristià Linares, Asun Fernández, Joan Palmer, Luismi Cabo, Lluïsa Bouché, Iván Torres, José Luis Rubio i Maryiuri Gutiérrez, a més dels representants dels grups polítics: el President del Consell, Manuel Gonzalbo (Compromís), Sergio Martínez (Veïns). Paco Pastor (PSOE) i Mónica Bernat (PP), i d’altres membres que s’afegiran en properes reunions.

Arran de la reunió de constitució del Consell, s’han proposat moltes actuacions en matèria de patrimoni i de redreçament cultural del municipi. Concretament, han estat tres les línies bàsiques de treball a partir de les quals es confeccionaran les comissions sectorials: patrimoni, cultura i museu. En el cas de patrimoni, els experts en la matèria han assenyalat la conveniència d’iniciar els tràmits pertinents per tal de buscar ajudes i subvencions per poder fer front a obres de rehabilitació del Castell, principalment, així com altres espais protegits com la Moreria o les muralles medievals. En aquesta línia, els experts han apuntat que caldrà revisar el Pla Director que contemplava les actuacions sobre la Moreria i el Castell, per tal de traçar les línies de treball futures. Així mateix, s’ha proposat estudiar la protecció del recinte del poblat ibèric del Tossalet de les Forques, que està sotmés a continus perills per la proximitat amb el casc urbà. Altres temes relacionats amb aquest apartat han estat les referències a l’afiançament de la Torreta del Molí que perilla per l’acció erosiva del riu de Borriol i la necessitat d’organitzar accions formatives de sensibilització en matèria patrimonial.

En el cas del grup de treball sobre cultura, s’ha fixat com a prioritari el tema de la confecció de l’Agenda Cultural trimestral, que es posarà en funcionament tan prompte com la comissió comence a dissenyar activitats en acabar l’estiu. En eixe sentit, s’ha abordat la necessitat d’incloure el municipi de Borriol dins de la xarxa de ciutats educadores, per tal de posar en valor el patrimoni entre l’alumnat i la població en general a partir de criteris pedagògics i d’estima per l’entorn que ens envolta. La implicació de les famílies en aquests processos educatius serà fonamental per a aconseguir que el municipi desenvolupe polítiques encaminades a valorar aquest aspecte. Els assistents a la reunió han cregut oportú generar una bateria d’idees i de propostes que es puguen proposar individualment o per part del teixit associatiu local, amb la intenció de confeccionar una agenda el més heterogènia possible i innovant al mateix temps en el concepte cultural respecte a altres models desfasats o ancorats en el passat.

Per últim, el grup de treball del Museu, pretén reconcebre la idea d’aquest edifici i intentar revisar l’inventari de béns materials de què disposa. El treball dut a terme durant els darrers anys ha de ser estructurat de manera que els fons disponibles en aquest edifici puguen ser visitats per la població en general i es garantisca una política digna i seriosa de conservació dels elements que integren la col·lecció museogràfica, tant l’etnogràfica, arqueològica com artística. Per a això, caldrà delimitar els espais del museu per tal de designar un apartat d’exposició permanent i altres apartats en què es puguen dur a terme activitats i exposicions de caràcter temporal o itinerants.

El regidor de Cultura, Manuel Gonzalbo, ha explicat que s’ha elaborat un Reglament de funcionament del Consell durant este primer mes de legislatura, que serà aprovat en la primera reunió de la Comissió de Cultura d’aquest estiu, amb la qual cosa es posa en funcionament un dels pilars bàsics en matèria cultural que l’equip de govern portava en els programes electorals. Gonzalbo ha recalcat “l’enorme participació que ha demostrat la gent convocada a formar part del Consell i les ganes de treballar intensament per la recuperació del nostre patrimoni i per la posada en marxa d’una agenda cultural trimestral, tal i com havíem presentat durant tota la campanya electoral. Un dels nostres cavalls de batalla serà recuperar l’esperit participatiu en actes culturals per part de totes les borriolenques i de tots els borriolencs”.