Este dimecres es constituirà el Consell de Cultura i Patrimoni de Borriol, un òrgan assessor i participatiu de l’Ajuntament de Borriol que estarà conformat per un nodrit grup de borriolenques i borriolencs relacionats amb el món de la cultura. El Consell, estarà presidit pel Regidor de Cultura, Manuel Gonzalbo, per delegació de l’alcalde de Borriol, Silverio Tena. Comptarà amb la presència del cronista oficial de Borriol, el professor universitari Henri Bouché Peris, així com altres destacats membres de la comunitat educativa de la Universitat Jaume I, és el cas de Rosa Agost, Degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials; de Joan Serafí Bernat, professor titular del Departament d’Economia; de Vicent Falomir, Director de la Biblioteca de l’UJI; i de Carmen Falomir, Cap del Servei de la Gestió de Docència i Estudiants.

A més a més, el Consell ha convocat a un heterogeni equip que integra arqueòlegs, arquitectes, professionals de l’ensenyament, artistes, músics, advocats i gent relacionada amb el món cultural de Borriol: Asunción Fernández, Àngel Albert, Agustí Agut, Rosa Elena Santamaría, Simón Francisco, Josep Cristià Linares, Merxe Martínez, Lluïsa Bouché, José Luis Rubio, Luis Miguel Cabo, Joan Palmer, Ivan Torres, Maryuri Gutiérrez i Francisco Delcampo. Per part de l’equip de govern, estaran presents els regidors Manuel Gonzalbo (Compromís), Sergio Martínez (Veïns) i Paco Pastor (PSOE). Amb la intenció de garantir la participació de tots els grups polítics del consistori i d’anar afiançant la transparència que demanda la ciutadania, també s’ha convocat a un regidor del Partit Popular.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Borriol, Manuel Gonzalbo, ha anunciat que “es tracta d’un projecte molt ambiciós en el qual ha treballat intensament aquest equip de govern, per tal de dotar l’òrgan d’un reglament propi de funcionament perquè puga funcionar de manera autònoma i assessore a l’Ajuntament en els temes patrimonials i culturals més importants que es vagen generant. En tan sols un mes des que van prendre possessió l’actual equip de govern, s’ha treballat intensament per tal de convocar-lo abans que finalitze l’estiu, per tal de poder començar a treballar a partir del mes d’octubre”.

En eixa línia, es manifestava l’alcalde de Borriol, Silverio Tena, en assenyalar que “és de cabdal importància que el municipi de Borriol desenvolupe polítiques de preservació del casc antic i d’edificis enormement singulars com el Castell, que es troben en un greu i imminent perill d’enderrocament, per la qual cosa la corporació municipal haurà de prendre mesures urgents per tal de fer font a aquesta situació”. Tena també apuntava que “caldrà encetar molts ponts de diàleg amb institucions com la Conselleria de Cultura i la Diputació de Castelló, per tal d’aconseguir les ajudes necessàries que eviten la desaparició d’un símbol per a Borriol, com és el seu Castell. Per tant, demandarem un compromís ferm amb aquestes institucions polítiques per tal de fer un front comú per a la preservació i restauració d’aquest edifici. El temps corre en contra nostra perquè en qualsevol moment aquesta obra medieval amenaça en desaparéixer”.

D’aquesta primera reunió s’esperen recollir altres propostes que, conjuntament amb la del Castell, dissenyaran el pla d’actuació de preservació del patrimoni i de la difusió cultural del municipi. Així mateix, també es tractarà el tema de la preparació de l’agenda cultural trimestral, que es posarà en funcionament durant els propers mesos.